Despre BIOS, firmware la laptopuri si nu numai.

Despre BIOS, firmware la tv-uri, laptopuri si nu numai

In zilele noastre toate electronicele sunt tot mai inteligente. Zilele in care existau aparate 100% analogice au cam apus. N-au scapat nici aspiratoarele de praf!  Unele au microcontrolere care se programeaza si care citesc presiuni, regleaza turatii, etc. Dar de ce atata soft peste tot?

Raspunsul este simplu! Cu cateva linii de cod si un microcontroller se pot crea aparate inteligente, cu performante si functii avansate!

Dar ce te faci cand aparatul se strica, il aduci la service si dupa constatare ti se spune ca firmware-ul este corupt? Ei bine.. daca pana acum se puteau inlocui componentele electronice defecte pur si simplu achizitionand alta componenta noua, acum treaba nu mai sta asa. Se gasesc microcontrollere de cumparat, dar acestea sunt neprogramate si bine-nteles ca de cele mai multe ori programarea nu este de gasit nicaieri. Producatorii de aparatura electronica tin aceste softuri secrete, tocmai petru a nu fi posibila repararea sau copierea aparatului. Sunt din ce in ce mai putine cazurile in care un soft se gaseste pe undeva sau se poate extrage dintr-un microcontroller. Mai ales ca toate microcontrollerele au si un bit care protejeaza memoria interna incat programarea sa nu poata fi citita.

Ce putem face pentru ca aceste aparate sa nu se strice?

Nu prea ne ramane decat sa prevenim pe cat posibil coruperea unui firmware. Trebuiesc avute in vedere urmatoarele situatii:

  1. Expunerea echipamentului la socuri electrice sau contact intermitent cu sursa de alimentare (ex: tv-ul nu este conectat la o priza buna, aceasta provocand intreruperi)
  2. Update-urile de firmware facute fara a urma instructiunile producatorului intocmai!
  3. Intotdeauna un fisier de update trebuie descarcat de la producatorul echipamentului.
  4. Desi acum majoritatea laptopurilor au baterie nedetasabila, in trecut se intampla destul de des ca bios-ul laptopului sa se corupa atunci cand bateria era scoasa din laptop si alimentarea de la priza era intrerupta direct.

Si, este foarte posibil ca unele aparate sa fie programate sa se strice.

Am in minte un exemplu simplu:

John / Ion si-a cumparat un tv nou de BF, smart, cu wifi, nebunie ! Garantie 2 ani.. toate bune si frumoase.  Nu l-a interesat prea mult despre update-uri, ba chiar s-a bucurat ca tv-ul isi face singur update via wifi – doar e smart tv, nu? Si tv-urile nu va inchipuiti ca au un soft de 32 mb. Softurile sunt adevarate sisteme de operare, ajung sa ocupe cativa GB.

Revenind… Evident ca fiecare produs are un nr de serie cu care probabil se autentifica la un server. Producatorul poate face usor o baza de date cu tv-urile. Data primei conectari la wifi, etc. Dupa aprox 3 ani producatorul poate strecura in lista de update-uri un soft „putin” corupt. Nu mult, doar putin, cat sa faca tv-ul sa se restarteze continuu sau sa nu mai porneasca sau mai stiu eu ce.. Rezultatul? S-a stricat tv-ul. Dar John nu e chiar atat de suparat pentru ca oricum se gandea sa-si cumpere un tv nou..nu? Si pana la urma a mers 3 ani.. ce mai conteaza ca a costat 2500 lei la vremea respectiva. De reparat nu e tocmai simplu pentru ca producatorul nu ofera service-urilor autorizate decat dreptul de a comanda alta placa de baza la preturi cat jumatate din tv.

Sunt si multe situatii in care placile de baza pot fi reparate si reprogramate fara a fi inlocuite. Dar asta nu este o treaba simpla. De multe ori in urma unei reparatii de acest gen sunt multe ore de studiu, „sapaturi” pe internet, nopti cu putine ore de somn si echipamente de programare scumpe.

Sfaturi? Da, iata cateva:

  1. Un update de firmware ar trebui facut NUMAI daca softul instalat prezinta anumite inconveniente (se blocheaza in anumite situatii, sau nu merge Netflix, etc)
  2. Pentru evitarea situatiilor in care aparatul isi facea update de capul lui si s-a luat curentul in timp ce se instala update-ul, AUTOMATIC UPDATES > OFF
  3. Daca este posibil n-ar strica nici oprirea functiei wifi. Nu de alta dar unele tv-uri au camera video si microfoane pentru skype.. gandul ca cineva ar putea accesa aceste dispozitive nu-mi place!

Cam asta ar fi de zis! S-auzim de bine !