Curatarea sistemului de racire laptop notebook

Curatarea sistemului de racire laptop notebook

Un lucru caruia i se acorda atentie de cele mai multe ori numai dupa ce laptopul s-a stricat.
Curatarea de praf a sistemului de racire este un lucru important. Majoritatea laptopurilor au un singur ventilator, care asigura racirea a doua sau trei procesoare.


Curatarea sistemului de racire laptop notebook
Cooler laptop

In timp se acumuleaza impuritati in sistemul de racire, acesta devenind din ce in ce mai ineficient. Utilizatorul probabil sesizeaza asta si decide sa cumpere un coolpad, care, este adevarat, ajuta; dar nu este la fel de eficient cum ar fi coolerul intern proaspat curatat.

In cele din urma se defecteaza unul din procesoare (de cele mai multe ori cel grafic), si reparatia lui costa de 5 – 6 ori mai mult decat o curatare si revizie completa a laptopului.

Perioada la care trebuie efectuata curatarea este intre 6 si 12 luni, in functie de nr de ore de utilizare si de mediul in care ruleaza.

Unele laptopuri au capac special conceput pentru curatarea usoara a sistemului de racire; altele trebuiesc demontate complet pentru curatare.

Curatarea sistemului de racire laptop notebook
Cooler laptop dupa 1 an de utilizare

O alta greseala facuta de cei care isi demonteaza laptopul fara a se documenta, este inlocuirea pastei termoconductoare. Nu de putine ori am descoperit tot felul de improvizatii care au inrautatit contactul termic dintre chip si radiatorul de racire.

Pasta termoconductoare trebuie inlocuita numai in cazul in care se demonteaza heatpipe-ul de pe procesor, si in nici un caz nu trebuie aplicata pasta termoconductoare pe termal pad (acea bucata de cauciuc cu proprietati de transfer termic).

Am intalnit si cazuri in care la demontarea sistemului de racire de pe procesor s-a procedat incorect, indoind si distrugand irecuperabil heatpipe-ul sau fisurarea pastilei de siliciu a procesorului.
Pare greu de crezut dar iata cum poate arata racirea unui laptop dupa 1 an de functionare.

Este usor sa-ti dai seama ca randamentul racirii acestui laptop este scazut la 30%.

Curatarea sistemului de racire laptop notebook
Cooler laptop demontat

Foarte important este si mediul in care ruleaza laptopul.

De exemplu, un laptop care a functionat intr-o camera cu fumatori ar trebui curatat la intervale cuprinse intre 3 -6 luni. De asemenea, daca laptopul ruleaza pe un bioru, masa, se va incalzi mai putin decat unul care merge pe pat.

Orice lucru, necesita intretinere. La fel cum autovehiculele au nevoie de revizii, asa si laptopurile au nevoie de intretinere.

De ce sa platesti o reparatie cand poti face o revizie la un service specializat, cu costuri de pana la 5 ori mai mici?

Curatarea sistemului de racire laptop notebook